Sår på innsiden av kinn/leppe eller på tunge:

Bruk voksen du har fått (gni den mellom fingrene så den er myk og seig, og trykk den på den delen av reguleringen som gir sår). Dersom du ikke har voks tilgjengelig kan du bruke en sukkerfri tyggegummi eller kjøpe voks på apoteket. Voks er gratis på tannklinikken.

Noe har løsnet:

Dersom det ikke er plagsomt kan den løse delen henge på reguleringen, hvis den er plagsom kan du forsøke å fjerne den. Hvis den bakerste klossen har løsnet kan du prøve å klippe buen inntil den nest bakerste klossen. Pass på at du holder på den løse delen som skal ut. Det er uansett lurt å ringe tannklinikken for å gi beskjed om at noe har løsnet, slik at vi kan vurdere om det haster å få ny time.

Noe stikker:

Legg på godt med voks på den bakerste klossen. Du kan forsøke å klippe bort det som stikker. Pass på at du holder på delen som skal fjernes. Hvis du bøyer eller justerer strengen som går gjennom alle klossene er det viktig å ringe tannklinikken så vi kan ta en kontroll.

Smerter:

Det er vanlig at tennene blir ømme de første dagene etter at reguleringen er satt på, og etter stramming. Etter de første 3-4 dagene vil det avta, og etter en uke kjennes det som oftest greit. Det kan lindre noe å holde kaldt vann i munnen. Mange foretrekker å spise myk mat (yoghurt, suppe, brød uten skorpe osv.), men synes du det er ok å spise vanlig mat kan du gjøre det. Husk at du hele perioden med regulering skal være forsiktig med veldig hard eller seig mat fordi klossene kan løsne. Ved behov kan man ta en Paracet.

Støttetråden/retaineren har løsnet (etter behandling):

Ta kontakt med en tannlege eller tannklinikken for å feste den så snart som mulig. Om du i tillegg har en plate (gom) kan denne brukes til du får festet støttetråden slik at tennene ikke flytter seg i mellomtiden. Det er viktig at tråden ligger passivt inntil tennene. Er tråden blitt deformert må det lages en ny tråd, eller den må fjernes.

Platen (gommen) er ødelagt eller mistet (etter behandling):

Ta kontakt med en tannlege eller tannklinikken for å få laget en ny plate så snart som mulig.

Kongsberg Tannlegevakt:

Gunnar Hvashovdvei 12 (Frogs vei 41)
3611 Kongsberg
Tlf: 32 86 83 01

Åpningstider: 15-18 søndag og helligdager.

Julaften og nyttårsaften: 10-13.

Drammen Tannlegevakt:

Drammen tannklinikk
Rosenkrantz gate 17
3018 Drammen
Tlf: 31012930

Åpningstider: 15-18 lørdag og helligdager

Ringerike Tannklinikk:

Stangs gate 9                                                                                                                  3510 Hønefoss                                                                                                           Tlf: 32126502

Åpningstider: Søndager og helligdager 15-18.

Hallingdal:

Tannlegevakten er hos den tannlegen som har vakt. Telefon 99351555.

Åpningstider: Lørdager og helligdager kl 16-18.

Kongsberg Tannregulering ASSkolegata 83611 KongsbergTelefon: 32724470 E-post: post@kongsbergtannregulering.no