Sår på innsiden av kinn/leppe eller på tunge:

Bruk voksen du har fått (gni den mellom fingrene så den er myk og seig, og trykk den på den delen av reguleringen som gir sår). Dersom du ikke har voks tilgjengelig kan du bruke en sukkerfri tyggegummi eller kjøpe voks på apoteket. Voks er gratis på tannklinikken.

Noe har løsnet:

Dersom det ikke er plagsomt kan den løse delen henge på reguleringen, hvis den er plagsom kan du forsøke å fjerne den. Hvis den bakerste klossen har løsnet kan du prøve å klippe buen inntil den nest bakerste klossen. Det er uansett lurt å ringe tannklinikken for å gi beskjed om at noe har løsnet, slik at vi kan vurdere om det haster å få ny time.

Noe stikker:

Forsøk å klippe bort det som stikker. Dersom det ikke går kan du prøve å legge på godt med voks. Hvis du bøyer eller justerer strengen som går gjennom alle klossene er det viktig å ringe tannklinikken så vi kan ta en kontroll.

Smerter:

Det er vanlig at tennene blir ømme de første dagene etter at reguleringen er satt på, og etter stramming. Etter de første 3-4 dagene vil det avta, og etter en uke kjennes det som oftest greit. Det kan lindre noe å holde kaldt vann i munnen. Mange foretrekker å spise myk mat (yoghurt, suppe, brød uten skorpe osv.), men synes du det er ok å spise vanlig mat kan du gjøre det. Husk at du hele perioden med regulering skal være forsiktig med veldig hard eller seig mat fordi klossene kan løsne. Ved behov kan man ta en Paracet.

Støttetråden/retaineren har løsnet (etter behandling):

Ta kontakt med en tannlege eller tannklinikken for å feste den så snart som mulig. Om du i tillegg har en plate (gom) kan denne brukes til du får festet støttetråden slik at tennene ikke flytter seg i mellomtiden. Det er viktig at tråden ligger passivt inntil tennene. Er tråden blitt deformert må det lages en ny tråd.

Platen (gommen) er ødelagt eller mistet (etter behandling):

Ta kontakt med en tannlege eller tannklinikken for å få laget en ny plate så snart som mulig.

Kongsberg Tannlegevakt:

Christian 4.s gt. 6
3616 Kongsberg
Tlf: 32 86 83 01

Åpningstider: 15-18 søndag og helligdager.

Julaften og nyttårsaften: 12-15.

Drammen Tannlegevakt:

Bragernes tannklinikk
Dronningensgt. 15
3019 Drammen
Tlf: 32 21 71 80

Åpningstider: 15-18 lørdag og helligdager

Kongsberg Tannregulering ASSkolegata 83611 KongsbergTelefon: 32724470 E-post: post@kongsbergtannregulering.no